Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak chce stát šetřit na výdajích, ale na příjmy zapomíná

Úsporné balíčky mohou být dobra věc, ale s odstupem času a trochu kriticky se podívejme na to, v čem jsou opravdu dobré, jak ušetří a naopak na to, v čem mohou poškodit nás, občany a proč jen ten schodek je takový., aneb jak nejen šetřit, ale naopak, jak vydělávat. Ona totiž ani úřednická vláda není neomylná.

www.ctk.cz

Pro začátek bych rád zdůraznil, že souhlasím s nynější vládou co se týče snižování schodku ve státním rozpočtu, respektive jsem pro dosáhnutí absolutního nulového deficitu . Ať už se jedná o doporučující direktivu ze strany Evropské unie, nebo mnohé ekonomické teorie či jen logickou úvahu, zadlužování není pro stat dobré. Otázkou ale zůstává, na čem šetřit?

Rozpočet na příští rok počítá se šetřením na několika frontách. 
- Sníží se platy úředníků. Vlastně by se chtělo říci, sníží se platy např. i politikům, ale v konečném důsledku se jim ze státní kasy nevyplatí o mnoho méně, naopak, úroveň jejich platů má být stejná, někdy i vyšší.
- Nulový růst důchodů. Chtělo by se říci, že jde o logický krok za předpokladu, že nebude žádná inflace. Valorizace důchodů by pozbývala smyslu, když by nestoupaly ceny. Bohužel však ve veškeré kritice, a to jak pozitivní  tak i negativní,  vetšina lidí zapomněla upozornit na to, že bychom se měli bát nadcházejících let, protože žádná z vlád, které jsme tu měly posledních mnoho let, neměla absolutně chuť do více než nutných a hlavně razantních důchodových reforem, a tak se jedná pouze o překlenovací řešení (vlastně co bych mohl čekat od dočasné vlády), ale s výhledem, že nová důchodová reforma by mohla přijít na stoly nových poslanců koncem roku 2011, když budeme mít štěstí. Možná by bylo fajn, kdyby se tato „vláda odborníků“ (uvozovky z důvodu toho, že všechny vlády by měly být vládami odborníků) pokusila prosadit důchodovou reformu. Bohužel, podle některých nemá dočasná vláda mandát na to, aby se pokusila o tak razantní reformu, na druhou stranu, právě nestranná vláda má největší šanci vyhnout se hloupým stranickým hrám a prosadit něco tak závažněho.
- Zrušení zákona o šrotovném . Není co dodat, výtečný a rozumný krok, který je sice možná lehce nefér vůči okolním státům, které šrotovné zavedly a my z něj jen profitovali, ale není jediný důvod šrotovné nezrušit.
- Snížení rodičovského příspěvku . Snížení porodného. Peněžitá pomoc v mateřství. Jedná se vážně o průšvih. V době, kdy je stagnující porodnost sníží tento typ dávek se můžeme za dvacet, třicet let bát, kdo pro nás bude vydělávat na důchody. Na druhou stranu pro nynější ekonomiku půjde o pozitivní dopad, místo aby ženy měly být na mateřské, mohou jít pracovat.
- Zmrazení životního a existenčního minima – de facto platí to, co u důchodů, jestliže nebude rapidní inflace, není třeba tyto částky posunovat. Otázkou, stejně jako u důchodů, zůstává transformace sociálního systému. A pravděpodobně teď nezáleží, jestli pravý, nebo levý, ale kombinace na nefuknční, typický „pravolevý český model vyplácení sociálních dávek a podpor“ je neúčinný, jelikož není vlastně založen na žádném celistvém konceptu, jenž by měl fungovat, ale o tom raději jindy.

A abych už nezabíhal do podrobností, je na snadě se pozastavit nad vyššími příjmy, co půjdou do rozpočtu. Vesměs  se jedná o zvyšování daní. Ano, v době krize může být dražší alkohol a tabák, proč ne, když je krize, tak se holt omezíme. Ale brzdit podnikatelské výhody a zvyšovat odvody se nemusí absolutně vyplatit. Ano, následující rok podnikatelé mohou odevzdat větší daně a odvody. Otázkou je, zda-li tímto nepročistíme trh od slabých a nezůstanou jenom silnější, nebo  budeme pokračovat v tendenci likvidace drobných podnikatelů a živnostníků, kteří odvádějí daně a dokáží si na sebe vydělat, kdežto takto mohou skončit ne jako přispěvatelé do státní kasy, ale jako  její výběrčí (rozumněj že z ní berou). Beru v potaz fakt, že „jinde ve světě“ jsou daně mnohem větší, zároveň však jsou v jiných státech absolutně jiné sociální systémy a fungování státní aparatury je založeno na jiných základech, než u nás a snažit se dotahovat jiné systémy jedním krokem a ostatní neudělat je přinejmenším chyba.  Už i za stávajících podmínek měl podnikatel, který odváděl poctivě daně (ano, jsem možná naivní, ale třeba takoví jsou) se nemohl uživit. Naopak, většina mých známých, kteří podnikají, by mnohem raději odváděla, co má a měla čisté svědomí, než odváděla stejně a bála se, že na ně někdo přijde (ano, z tohoto opět může vzniknout ona trapná a všudeomýlající se diskuze o modrých ptácích – nejsem jedním z nich, jde-li o to – nebo diskuze o podnikatelích, kteří už tak mají hodně na úkor ostatních, ale jde spíše o jejich důslednou kontrolu ohledně odvodů a daní).  A vrátím-li se k pojmu „jinde ve světe“, tak například Německo bojuje s krizí snížením daní a pomáhá tak rozvoji ekonomiky, nebrzdí ji. A právě v tom bych viděl východisko, nedívat se jen na následující rok dopředu, ale i na ty další, které budou následovat a podpořit podnikatele k rozvoji, k budoucímu vetšímu placení daní, k budoucím novým místům, která vytvoří.

Směrů, kam by se měla vláda ubírat, je několik. Mělo by dojít k inventurizaci státního majetku a zamezit jejich neprůhledným prodejům. Měly by být zavedeny limity nákladů na volební kampaně, které jsou financovány mj. Příspěvky za mandáty (ano, až 1,2 miliardy za volební období). Peníze by měly rozdělovat více kraje, které ví, co je kde více potřeba.  Mělo by se dát více peněz na vzdělávání a výzkum v situaci, kdy je české školství v porovnání s evropským hodnoceno kriticky, jedná se o jednu z nejlepších investic státu.  Nechat rozhodnout každého občana, zda-li chce ze svých daní podporovat církve (model obdobný modelu v USA).  Měly by se zrušit zbytečné úřady a zlepšit management státních institucí, stejně jako zavedení personálních auditů.  Reformovat sociální systém tak, aby byly striktnější podmínky ohledně nalezení zaměstnání a dávkách v nezaměstnanosti, stejně tak jako některé nesmyslné sociální dávky by měly být zrušeny a transformovány.  V neposlední řadě podnikatelům nastavit podmínky pro transparentnější  odvody a nenechat si peníze téct mezi prsty. A takovýchto nápadů a doporučení je všude spousta a i já bych jich mohl vychrlit dalších pár desítek, šlo mi však jen o upozornění toho, kde začít stahovat schodek státního rozpočtu. A ono, víte, koruna ke korunce sedá, dá se řící miliarda k miliardě sedá a pokud nejsou ti nahoře důslední a nebudou se zabývat každou tou drobnou miliardou, schodek se jen tak nesníží.

Nuž, hlavu vzhůru a doufejme, že brzy uslyšíme o důchodové a sociální reformě a budeme se moci zase těšit, že nám zítřky přinesou díky rozumné politice o něco víc.

Autor: Jakub Gros | středa 4.11.2009 13:22 | karma článku: 12,59 | přečteno: 2196x
  • Další články autora

Jakub Gros

Když se město nezeptá aneb parkovné věcí veřejnou

Krátký místní důkaz potřeby přímé demokracie, kdy mají rozhodovat obyvatelé, ne zastupitelé před koncem funčního období.

25.8.2010 v 10:42 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Jeden o nakupování

I tak se mi v neděli mezi nočními v podvečer zachtělo jít si nakoupit, inu, nejsem člověk, který si na vše stěžuje a nemám prenegativistický pohled, ale holt čeho je moc, toho je příliš aneb asi si nikdy nezvyknu.

21.7.2010 v 11:08 | Karma: 39,00 | Přečteno: 6481x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Rozhoduji o vládě a budoucnosti ČR, jsem „véčkař“

Aneb pohled z druhé strany a o tom, co si mnozí lidé zase dedukují a překrucují.

9.7.2010 v 14:50 | Karma: 16,61 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Politika

Jakub Gros

Jeden nepolitický pro chvíle pohody

Aneb když se spoluobčané snaží Vaši pohodu co nejvíc kazit. Naštěstí se vždycky někdo najde.

19.5.2010 v 10:59 | Karma: 47,28 | Přečteno: 14150x | Diskuse| Společnost

Jakub Gros

Věci neveřejné aneb nespalte se!

Dnes jsem šel na fakultu a na Moravském náměstí místo stánku ČSSD byl stánek nový – nespalte se! Návštěva byla velmi zajímavá s snad stojí za to se nad ní alespoň chvilku pozastavit. A nejprve jsem se smál, ale odešel jsem rozmrzelý, vlastně jsem se nic nedozvěděl.

17.5.2010 v 15:36 | Karma: 21,67 | Přečteno: 2354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
Studuji Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, v rámci studia se zaměřuji zejména na sociálně-politická témata a výzkum a pomoc společnosti. Jsem zaměstnán na plný úvazek v nadnárodní společnosti a denně komunikuji s francouzskými zákazníky, pro některé tedy - nejsem "vyžírka státu". Jsem členem Věcí veřejných a kandiduji do zastupitelstva města Uherské Hradiště letos na podzim.

Seznam rubrik