Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

prezent

11. 7. 2010 8:50
Iluze

Je snadné uvěřit  něčemu co potvrzuje můj vlastní názor.Bohužel,praxe bývá jiná.Rozhodují o nás lidé,kteří jen za hezkými frázemi skrývají osobní ambice.Budiž Vám poučením strana Zelených a pan Bursík.Myslím,že ,,véčkaři" jsou stejný případ..Je to výtah k moci pro vyvolené.

0 0
možnosti

Fanýs

9. 7. 2010 23:47
referendum

Doufám, že většina z těch pár registrovaných to zamítne. Docela bych se pobavil, jak by se kroutili přijít na poslední chvíli o ministerská křesla. ;-D

0 0
možnosti

ladhela

9. 7. 2010 21:23
proč ještě referendum

 když voliči ve volbách dali véčkařům svůj hlas ,aby  se dostali do vlády ,jaký by potom  byl smysl VV vůbec volit?

0 0
možnosti

Mychal.B

9. 7. 2010 23:25
Re: proč ještě referendum

Právě, že žádný. Ale pšššššt ;-);-D

0 0
možnosti

zrcadloo

9. 7. 2010 19:14
:-))

;-D;-Duž jsi hlasoval? no ono je to jedno80% to jistí;-D;-DRv

0 0
možnosti

Mychal.B

9. 7. 2010 18:05
Tak si užijte tu chvíli slávy

P.S. Nevadí vám možnost, že třeba zneuctíte dlouhodobou vyjednávací práci desítek lidí jen proto, že se několika tisícům lidí nebude líbit výsledek kompromisu?

0 0
možnosti

Rudolf Polanecký

9. 7. 2010 19:14
Re: Tak si užijte tu chvíli slávy

Nemusí jít o tisíce, stačí nadpoloviční většina hlasujících, to může být třeba s klidem jen pár desítek. Kromě toho, VV získaly ve volbách přes půl milionu hlasů a má rozhodovat zhruba 20000 zaregistrovaných sympatizantů (nikoli členů strany). Tak nějak véčkaři zapomněli na prohlášení Lidového domu, že si platí internetové diskutéry, tak proč ne internetové klikače?

0 0
možnosti

Kruton

9. 7. 2010 17:57
Přímá demokracie

Přímá demokracie je pochopitelně vějička. Pokud má referendum pro VV takovou váhu, jak by zareagovala, kdyby se v celostátním referendu většina voličů vyslovila pro zrušení strany?

0 0
možnosti

SID09

9. 7. 2010 21:29
Re: Přímá demokracie

Co by, kdyby ..... je teď nepodstatný. Některý voliče jiných stran spíš  štve ten jejich úspěch - a ten jak je známo, se v našich krajích neodpouští. ;-)!!

0 0
možnosti

j.neuman

9. 7. 2010 16:13
Je to první vlaštovka

Tak odhlasování koaliční dohody v referendu VV je první vlaštovka. Osobně se domnívám, že mediální odpor vůči této přímé demokracii je vytvořen uměle a podporován kruhy ze stran ODS a TOP09 aby nedošlo ke zbourání jejich moci. 

Na druhé straně se domnívám, že by se mělo oddělit hlasování členské základny a příznivců. Členové nesou větší odpovědnost a příznivce nelze kontrolovat.

Do budoucnosti se toto asi bude muset nějak změnit.

0 0
možnosti

Šulivajda

9. 7. 2010 16:36
Re: Je to první vlaštovka

Jen se obávám při avizovaných potížích na serveru VV aby to nebyla zároveň vlaštovka poslední.Ono to vypadá jako by mnoho véčkařů hlasovalo pro NE a bylo nutné to nějak zarazit než to prosákne ven.Je divné aby nebylo hlasování dostatečně připraveno a nezvládlo hlasování pár tisíc lidí.

0 0
možnosti

Šulivajda

9. 7. 2010 15:47
Referenda

Myšlenka vnitrostranického referenda je přelomový mechanismus když o chování strany nechá rozhodovat své voliče.To zatím jiné strany včetně ODS nedokážou pochopit.Zatím jsou zvyklé že rozhoduje jeden člověk a ostatní musí slepě poslouchat,tak jako za neslavné éry komunistů.

0 0
možnosti

Kruton

9. 7. 2010 17:54
Re: Referenda

V politice je běžné, že lidé volí schopné lidi s nějakým programem, toto je novum, věci veřejné nahrazují nedostatek schopností a nápadů alibismem nějakého referenda. VV jsou odpovědni nikoli svým zaregistrovaným příznivcům, ale všem svým voličům.

0 0
možnosti

buxus

9. 7. 2010 15:21
Určitě nepatřím mezi odpůrce referenda

... ovšem způsob přímé demokracie po vzoru véček je poněkud nešťastný. Jednak platí jen pro členy jedné politické strany (a to ještě jen některé - předvolební) - tedy srovnání se Švýcarskem není na místě, jednak se tímhle způsobem asi těžko dá v dané situaci seriózně ve vládě fungovat. Pokud bude pan John při každém důležitějším kroku ve čtyřletém volebním období říkat vládním partnerům: "Sorry, ale to co jsme si dohodli ještě musí ratifikovat naše členská základna", pak mi to připadá krajně nešťastné. Pokud by i zbývající dvě strany vládní koalice praktikovaly stejný systém, tak by se asi k nějakým zásadním dohodám, resp. kompromisům dospělo až po dlouhých kalváriích, opakovaných vnitrostanických referendech, nebo nejspíš vůbec ne. Nadšení autora proto naprosto nesdílím.

0 0
možnosti

Jakub Gros

9. 7. 2010 15:30
Re: Určitě nepatřím mezi odpůrce referenda

Dekuju za nazor. Jenom bych upozornil, ze veta: "Sorry, ale co jsme si dohodli, musi ratifikovat..." je nepresna, VV sly do jednani s tim, ze tato ratifikace referendem bude uz od pocatku.

Predvolebni veckari jsou dle meho nazoru velmi logicti, jelikoz tech (18tis priblizne tusim) hlasovalo o programovych a personalnich bodech a je to nejlepsi kontrolni mechanismus.

Na druhou stranu si myslim, ze dalsi referenda budou vzdy pred jednanim a budou do nich jiz zapojeni i povolebni veckari. A hlavne jestli se schvali tento prusecnicovy program, referend bude mene a spise na otazky, ktere nejsou obsazeny programove, tudiz nejake zdrzovani se cekat neda.

Švýcarský vnitrostranický systém referend je velmi zajimavý, na ten byste se možná mohl zaměřit, Švýcarský systém veřejných referend srovnávat s tímto nejde, ale bylo by fajn, kdybychom ho tu měli :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS